Hypertext Preprocessor
Çok kapsamlı ve güvenli bir web yazılımı PHP
PHP Tarihçesi
PHP, ilk olarak 1990’lı yılların ortalarında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Lerdorf’un amacı kişisel bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktı. O tarihteki teknolojide, günümüzdeki gibi gelişmiş web tasarım yazılımlarının bulunmamasından dolayı , kişisel web sayfası yapmak çok daha zordu. Buradan yola çıkarak, kişisel web sayfası yapmak için bir yazılım hazırladı ve adına Personal Home Page (PHP) adını verdi. PHP, Perl dili üzerine kurulu bir dil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. PHP’ nin çok tutulması üzerine web tasarımcılarının çok ihtiyacı olan, yani form yoluyla ziyaretçiden gelen bilgileri işlemeyi sağlayan eklemeler yapılarak adına PHP/FI (Form Interpreter) adını aldı. Kimileri tarafından programın bu versiyonu PHP2 olarak adlandırıldı. 1995 yılının ortalarında PHP Lerdorf’un kurmuş olduğu bir grup tarafından daha da geliştirildi. Bu sefer Perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arındırılmış ve Object Oriented (Nesneye Dayalı) bir dil haline getirildi.
Nedir
Php güvenliğini resimdeki gördüğünüz sistem sayesinde kazanır. Yani php kodlarını tarayıcı görmez, tarayıcıya sunucu tarafından html kodu olarak cevap verilir. Böylece php kodları gizli kalmış olur. Ayrıca php bu sistem sayesinde her kullanıcıya farklı cevap verebilme özelliğini kazanmış olur. Html de tek tip bir sayfa varken. Php de siteye giren kullanıcıya göre değişen sayfalar yapılabilir.
ve Php Dili Java ya C ye Perl e çok benzer.
Php dili ücretsiz ve açık kaynaklıdır.
Php.net sitesinde dökümanlar bölümünde çeşitli kaynak kodlarını bulabilirsiniz.
Php geliştiricisi olmak istiyorsanız, bilgisayarınızda yüklü bir notepad++ ve wampserver programı olması gerekir. Yada mysql destekli bir host ve domain satın alabilir ve internet üzerinden deneyerek görebilirsiniz ki bu pahalı olur:)
Neler yapılabilir bu php ile?
Php ile forumlar, online satış sistemleri, üyelik sistemleri, blog, ve güvenli web siteler yapılabilir.
Forum olarak ücretsiz SimpleMachine i örnek gösterebiliriz.
Blog olarak da yine ücretsiz wordpress
Online Shop olarak presta, opencart, oscommerse
Ayrıca joomla, phpbb vb. uygulamalarda php ile yapılmıştır.
Daha fazla bilgi almak için adresler:
php.net
h ttp://tr.wikipedia.org/wiki/PHP
Ayrıca ücretsiz php dersleri için iki öneri:
h ttp://www.phpkodlari.com/
ve: h ttp://www.youtube.com/watch?v=1L_Cug3kzv4 videosunu takip ederek video derslere ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder