24 Ocak 2013 Perşembe

Bilgisayarın Açılış Hızını Arttırma Hakkında Tavsiyeler...






Bilgisayarların açılış hızı herkes için önemli bir konu. Bu yazımızda performans arttırmak ve açılış hızımızı arttırmak için yapabileceklerimizi konuşalım. Elbette Yazılım konusunda en kestirmesi format fakat çözüm değil. Biz formatsız çözümleri inceleyeceğiz.





Bilgisayar açılış hızına etki eden faktörleri irdeleyelim önce:

Bilgisayarın açılış hızına etki eden faktörlerin başında bildiğiniz gibi işlemci ve ram gelir. Ram kullanımı ve cpu kullanımı sizin bilgisayarınızın performansının tamamına etki ettiği gibi açılışına da etki eder. Eskiyen ram ve işlemci bilgisayarınızın geç açılmasına sebep olabilir. Ayrıca bütün bunların yanında Hard diskinizin de eskimiş olması performans kaybına neden olacaktır. Kısacası, bilgisayarınız ve parçaları eskidikçe, bilgisayarın genel performansı ve açılış hızı yavaşlar. Bu konuda değiştirmek yenilemek gibi çözümler dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Performans arttırmak için bilgisayarın donanım temizliği ve fanın durumuna bakmak tavsiye edebileceğimiz tek seçenektir.

Donanımsal konuları bir yana bırakarak yazılımsal sorunlara ve sebeplere geçelim. İşte açılış hızı artırmak için yapabileceğimiz yazılımsal şeyler:

Öncelikle bilgisayarın genel performansı aynı zamanda açılış hızına da etki etmektedir. Bu yüzden genel performansı arttırıcı tekniklerden bahsedelim.

C-cleaner adlı programı kullanarak, bilgisayarımızın ön bellleğini boşaltmak her zaman için bilgisayarımızın hızını arttıracak bir tekniktir. En az ayda bir C-cleaner ile ön belleği boşaltmanızı tavsiye ederim.

Bilgisayarınıza yüklediğiniz her program her dosya performans kaybına neden olur. Kullanmadığınız programları gereksiz programları kaldırıp, kalan izlerini de yok etmek (sadece kaldırmak yetmeyebilir bir program kaldırıcı yazılım kullanmanızı tavsiye ederim.) Hız arttırımında yardımcı olacaktır.

Ve son olarak bilgisayarınızın hard diskinde sisteminin yüklü olduğu bölme örneğin 'C' ve 'D' şeklinde ayrı ise sistemin yüklü olduğun bölüm 'C' ise oradaki doluluk oranını en alt seviyede tutmak, bilgisayarınızın yavaşlamasını önler. Ayrıca genel manada Harddisk'iniz ne kadar dolu olursa bilgisayarınız o kadar yavaşlar.

Tüm bu konuların dışında şimdi anlattıklarımı yavaş açılan bir bilgisayarda acilen uygulamanız gerekir:

"Başlat" 'dan "Çalıştır" ı tıklayıp boşluğa "msconfig" yazarak açılan sayfada "başlangıç" öğelerini tıklayıp orada kullanmadığınız tüm açılışta olmasını istemediğiniz programların "tik"'ini kaldırıp kaydedip bilgisayarınızı yeniden başlatın. Böylece başlangıçta çıkan öğeleri kaldırmış ve bilgisayarınızı hızlandırmış olacaksınız. Daha profesyonel bir şeyler isterseniz "startupDelayer" adlı programı yüklemenizi ve onu kullanarak başlangıçta açılacak program ve eklentileri kaldırmanızı tevsiye ederim.

Not: bu başlangıç öğelerini kaldırmanız, onları bilgisayardan kaldırdığınız anlamına gelmez. Tavsiye edilen kullanım şekli varsa virüs programı, ses ve internet dışındaki tüm programları kaldırmak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder